Göçmen Kaçakçılığı Suçu

 

Göçmen kaçakçılığı suçu Dolaylı yollardan ya da doğrudan kişinin menfaati bulunması sebebi ile yasa dışı yolları tercih ederek ülkeye yabancı uyruklu bireylerin sokulması, ülkede bulunan vatandaşların ya da yabancı uyruğa sahip olan vatandaşların yabancı ülkelere çıkarılması göçmen kaçakçılığı suçunu meydana getirir. Bu yazı içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ olarak göçmen kaçakçılığına ilişkin hazırlanan bilgilerde yer almaktadır.

Genel olarak, göçmen kaçakçılığı yapan kişiler maddi kazanç sağlamak için bu yolu tercih ederler. Bu kişiler ya Türkiye'ye yabancıları yasadışı yollarla getirirler ya da Türkiye'de bulunan kişileri yasadışı yollarla yabancı ülkelere götürürler. Göçmen kaçakçılığı, bilerek ve isteyerek gerçekleştirilen bir suçtur.

Göçmen kaçakçılığı, maddi gelir elde etme amacıyla doğrudan veya dolaylı yoldan suçlanan kişiler için beş ila sekiz yıl hapis cezasına çarptırılır. Göçmen kaçakçılığı cezasının paraya çevrilmesi mümkün mü? Göçmen kaçakçılığı cezası bir yıl ya da bir seneden az ise paraya çevrilebilir. Ancak ceza bir seneden fazla ise göçmen kaçakçılığı paraya çevrilmez

 

Göçmen Kaçakçılığı Cezası

TCK.m, göçmen kaçakçılığı cezası aldı. 2024'te göçmen kaçakçılığı cezası ne olacak? Birçok faktör nedeniyle insanlar ülkelerinde yaşamak istemezler. Genel olarak, savaş, ekonomik kriz ve diğer sorunlar nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalırlar. Bu nedenle de yasadışı yollara başvururlar ve bazı kişilere para vererek ülkelerini terk ederler.

Göçmen kaçakçılığı yapan kişiler yakalandıklarında çeşitli cezalara çarptırılırlar. Göçmen kaçakçılığı suçundan tutuklananların cezası beş ila sekiz yıldır. (Bkz. Çağrı Kağıdı Nedir?) Bir kişinin göçmen kaçakçılığı suçundan tutuklanması ve suçu bir yıldan az ise para cezasına çevrilmesi mümkündür. Göçmen kaçakçılığından tutuklanan kişinin cezası beş ila sekiz yıl arasında ise para cezasına çarptırılamaz.

 

TCK nın 79 maddesi nedir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Uluslararası Suçlar Kısmı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Bölümünün 79. Maddesi, göçmen kaçakçılığı suçunu tanımlar.

Bir yabancıyı ülkeye sokan, ülkede kalmasına izin veren veya Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına izin veren kişi, TCK m.79 gereği Göçmen Kaçakçılığı Suçu kapsamında cezalandırılır.

Kaynak: https://www.kadirkarakus.av.tr/gocmen-kacakciligi/

 



Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri

https://ift.tt/hn79xTG

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim